DIETA ANTYSTRESOWA
Stres bezpośrednio wpływa na nasz sposób odżywiania. U jednych osób powoduje zmniejszenie apetytu, a za tym pogorszenie stanu odżywienia, a u innych jego wzrost i tym samym zwiększenie ilości i częstotliwości spożycia produktów żywnościowych. W sytuacji stresowej myśli o zdrowym odżywianiu są ostatnie na liście priorytetów, a pełnowartościowe produkty żywnościowe zastępowane są w przeważającej części tymi wysokoprzetworzonymi.
Do najczęściej popełnianych błędów można zaliczyć:
- sięganie po produkty niskiej jakości ,
- wzmożona konsumpcja dań typu fast-food,
- częste sięganie po napoje alkoholowe,
- wzmożone picie kawy,
- brak regularności spożywania posiłków,
- brak dbałości o nawodnienie organizmu,
- stosowanie różnego rodzaju restrykcyjnych diet,
- jedzenie poza domem
Takie zachowania żywieniowe nasilają stres i prowadzą do pogłębienia niedoborów żywieniowych, osłabienia organizmu i mogą przyczynić się do powstawania różnych chorób i stanów zapalnych.
W jaki sposób długotrwały stres wpływa na nasz organizm?
- zmienia się poziom wydzielania hormonów stresu tj. kortyzol i adrenalina
- podnosi się ciśnienie krwi, tętno i napięci mięśni
- zwiększa się poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz podnosi się lepkość krwi
- wzrasta poziom cukru i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi oraz dochodzi do utraty białka
- zwiększa się tempo metabolizmu, a im wyższe zużycie energii tym większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne
Długotrwale utrzymujący się stres zwiększa zapotrzebowanie na poszczególne składniki żywieniowe, do których można zaliczyć pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cholinę, witaminy przeciwutelniające (C, E, A ), witaminę D, witaminy z grupy B, magnez i selen, które mają działanie:
- przeciwbólowe i relaksacyjne,
- zmniejszające napięcie, stany depresyjne i podatność na stres
- poprawiające i podtrzymujące nastrój
- zmniejszające krzepliwość krwi i regulujące pracę serca
- chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- redukujące stan zapalny w organizmie
- polepszające funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu
- poprawiające funkcjonowanie układu odpornościowego i regenerację komórek
Co powinniśmy włączyć do swojego menu, aby zmniejszyć poziom stresu i łagodzić jego skutki?
- zielone warzywa tj. jarmuż, szpinak, brokuł
- nasiona i orzechy tj. siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni, migdały
- owoce cytrusowe, owoce jagodowe m.in. borówki, jagody
- kakao i wysokiej jakości gorzka czekolada
- rośliny strączkowe, brązowy ryż, kasze (jaglana, gryczana), owies
- ryby morskie
- morele suszone
- żywność fermentowana tj. ukwaszone produkty mleczne, kapusta kiszona
- produkty nabiałowe
- superfoods m.in. spirulina, chia, chlorella, acai, acerola
Dietetyk mgr inż. Karolina Jeziorska