DIETA ANTYSTRESOWA

Stres bezpośrednio wpływa na nasz sposób odżywiania. U jednych osób powoduje zmniejszenie apetytu, a za tym pogorszenie stanu odżywienia, a u innych jego wzrost i tym samym zwiększenie ilości i częstotliwości spożycia produktów żywnościowych. W sytuacji stresowej myśli o zdrowym odżywianiu są ostatnie na liście priorytetów, a  pełnowartościowe produkty żywnościowe zastępowane są w przeważającej części tymi wysokoprzetworzonymi.
Do najczęściej popełnianych błędów można zaliczyć:

  • sięganie po produkty niskiej jakości ,
  • wzmożona konsumpcja dań typu fast-food,
  • częste sięganie po napoje alkoholowe,
  • wzmożone picie kawy,
  • brak regularności spożywania posiłków,
  • brak dbałości o nawodnienie organizmu,
  • stosowanie różnego rodzaju restrykcyjnych diet,
  • jedzenie poza domem

Takie zachowania żywieniowe nasilają stres i prowadzą do pogłębienia niedoborów żywieniowych, osłabienia organizmu i mogą przyczynić się do powstawania różnych chorób i stanów zapalnych.

W jaki sposób długotrwały stres wpływa na nasz organizm?

  • zmienia się poziom wydzielania hormonów stresu tj. kortyzol i adrenalina
  • podnosi się ciśnienie krwi, tętno i napięci mięśni
  • zwiększa się poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz podnosi się lepkość krwi
  • wzrasta poziom cukru i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi oraz dochodzi do utraty białka
  • zwiększa się tempo metabolizmu, a im wyższe zużycie energii tym większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne

Długotrwale utrzymujący się stres zwiększa zapotrzebowanie na poszczególne składniki żywieniowe, do których można zaliczyć pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cholinę, witaminy przeciwutelniające (C, E, A ), witaminę D, witaminy z grupy B, magnez i selen, które mają działanie:

  • przeciwbólowe i relaksacyjne,
  • zmniejszające napięcie, stany depresyjne i podatność na stres
  • poprawiające i podtrzymujące nastrój
  • zmniejszające krzepliwość krwi i regulujące pracę serca
  • chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • redukujące stan zapalny w organizmie
  • polepszające funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu
  • poprawiające funkcjonowanie układu odpornościowego i regenerację komórek

Co powinniśmy włączyć do swojego menu, aby zmniejszyć poziom stresu i łagodzić jego skutki?

  • zielone warzywa tj. jarmuż, szpinak, brokuł
  • nasiona i orzechy tj. siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni, migdały
  • owoce cytrusowe, owoce jagodowe m.in. borówki, jagody
  • kakao i wysokiej jakości gorzka czekolada
  • rośliny strączkowe, brązowy ryż, kasze (jaglana, gryczana), owies
  • ryby morskie
  • morele suszone
  • żywność fermentowana tj. ukwaszone produkty mleczne, kapusta kiszona
  • produkty nabiałowe
  • superfoods m.in. spirulina, chia, chlorella, acai, acerola

 

Dietetyk mgr inż. Karolina Jeziorska

Related Post
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.